Pasta z wytrawną gruszką, wędzona makrelą i żółtym serem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wytrawna pasta z gruszką w roli głównej. Owoc świetnie komponuje się z wędzonymi dodatkami – makrelą oraz żółtym serem. Pozostałe składniki dopełniają nietuzinkowy, charakterny smak i aromat smarowidła.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 małe dojrzałe gruszki (łącznie ok. 250 g)
    1 duża biała cebula (150 g)
    3 ząbki czosnku
    40 g szczawiu
    1 łyżka posiekanej mięty
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    1 nieduża wędzona makrela (222 g)
    100 g wędzonego żółtego sera
    1 łyżeczka curry w proszku
    szczypta chilli w proszku
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasta z wytrawną gruszką, wędzona makrelą i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta z wytrawną gruszką, wędzona makrelą i żółtym serem 1. Pozbawione gniazd nasiennych gruszki pokroić w małą kostkę, obraną cebulę i czosnek oraz szczaw posiekać. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać gruszki i rozdrobnione warzywa, wsypać curry i chilli. Składniki smażyć 10 min, co jakiś czas mieszając, po czym wystudzić.
    Makrelę pozbawić skóry i ości, mięso przełożyć do miski. Dodać smażone składniki, starty na grubych oczkach tarki jarzynowej ser, a także posiekaną zieleninę. Całość dokładnie utrzeć z dodatkiem soku z cytryny. Na końcu pastę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować