Makarela grillowana smakuje niebiańsko, a do tego przygotowuje się ją bardzo szybko. Podana z "makaronem" z ogórka na ostro przypadnie do gusty nie tylko fanom kuchni azjatyckiej :D
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 filety z makreli
Sól, pierz
�Makaron” z ogórków :
2 ogórki długie
3 łyżeczki octu jabłkowego lub ryżowego
4 łyżeczki cukru
1-2 papryczki chilli
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 garść liści kolendry
Grillowana makrela z „makaronem” ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy i za pomocą strugaczki do warzyw robimy z nich makaron. Jeśli strugaczki nie mamy to ogórki kroimy wzdłuż w cienkie plasterki a następnie w cienkie paseczki. Lekko solimy i odstawiamy na 5 minut. Odciskamy nadmiar wody.
W miseczce łączymy ze sobą ocet i cukier – mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy olej sezamowy i posiekane chilli. Tak przygotowanym sosem polewamy „makaron” z ogórków.
Makrelę myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Kładziemy na mocno rozgrzany ruszt lub patelnie grillową i grillujemy po 2-4 minut z każdej strony.
Grillowaną makrelę podajemy wraz z ogórkowym „makaronem” posypanym listkami kolendry, smacznego :D
Komentarze