Grillowana makrela z „makaronem” ogórkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makarela grillowana smakuje niebiańsko, a do tego przygotowuje się ją bardzo szybko. Podana z "makaronem" z ogórka na ostro przypadnie do gusty nie tylko fanom kuchni azjatyckiej :D

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety z makreli
    Sól, pierz
    �Makaron” z ogórków :
    2 ogórki długie
    3 łyżeczki octu jabłkowego lub ryżowego
    4 łyżeczki cukru
    1-2 papryczki chilli
    1 łyżeczka oleju sezamowego
    1 garść liści kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Ryba Grill

Grillowana makrela z „makaronem” ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy i za pomocą strugaczki do warzyw robimy z nich makaron. Jeśli strugaczki nie mamy to ogórki kroimy wzdłuż w cienkie plasterki a następnie w cienkie paseczki. Lekko solimy i odstawiamy na 5 minut. Odciskamy nadmiar wody.

    W miseczce łączymy ze sobą ocet i cukier – mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy olej sezamowy i posiekane chilli. Tak przygotowanym sosem polewamy „makaron” z ogórków.

    Makrelę myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Kładziemy na mocno rozgrzany ruszt lub patelnie grillową i grillujemy po 2-4 minut z każdej strony.

    Grillowaną makrelę podajemy wraz z ogórkowym „makaronem” posypanym listkami kolendry, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Makaron Makrela Ogórek Ryby Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować