Makowiec wiewiórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem.Do tego dodać margarynę i razem dokładnie utrzeć.Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Wymieszać łyżką.Dodawać po pół szklanki mąki pszennej i dalej mieszać łyżką.Do wyczerpania mąki.Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
2.MASA
Do gotowej masy dołożyć rodzynki i skórkę pomarańczową.
Wszystko razem wymieszać.
3.SKŁADANIE CIASTA
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać połowę ciasta.Na nie wyłożyć masę makową i rozłożyć resztę ciasta.Piec w 175 stopniach przez 45 minut.
4.DEKOROWANIE
Ostudzone ciasto polać polewą.Posypać płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.
Komentarze