Makowiec wiewiórki

4.5 (187 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest bardzo pyszny.Zawsze się udaje.Świetnie się prezentuje.Od kiedy zaczęłam go piec moja rodzina polubiła makowce.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna Palma-ciasto: 250 gramów
    - cukier puder-ciasto: 26 dekagramów
    - jajka-ciasto: 6 sztuk
    - mąka przenna-ciasto: 3 szklanki
    - mąka ziemniaczana-ciasto: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia-ciasto: 2 łyżeczki

    - masa makowa gotowa np.Bakoland-masa: 1 sztuka
    - rodzynki-masa: 100 gramów
    - skórka pomaranczowa-masa: 5 dekagramów

    - polewa z białej czekolady duża-dodatki: 1 sztuka
    - płatki migdałowe-dodatki: 10 dekagramów
    - skórka pomaranczowa-masa: 5 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec wiewiórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem.Do tego dodać margarynę i razem dokładnie utrzeć.Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Wymieszać łyżką.Dodawać po pół szklanki mąki pszennej i dalej mieszać łyżką.Do wyczerpania mąki.Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
  • 2. MASA
    Do gotowej masy dołożyć rodzynki i skórkę pomarańczową.
    Wszystko razem wymieszać.
  • 3. SKŁADANIE CIASTA
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać połowę ciasta.Na nie wyłożyć masę makową i rozłożyć resztę ciasta.Piec w 175 stopniach przez 45 minut.
  • 4. DEKOROWANIE
    Ostudzone ciasto polać polewą.Posypać płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.
  • 5. SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować