Ciasto z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

ciasto, makownik

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    1 szkl mąki tortowej
    0,5 szkl mąki krupczatki
    0,5 szkl cukru
    130 g masła
    2 żółtka

    masa makowa z puszki Bakalland
    (można oczywiście przygotować własną)
    1 szkl białek
    daktyle
    figi
    orzechy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Ciasto z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto , dzielimy na dwie cześci. wykładamy na dnie papier do pieczenia i połowę ciasta cienko rozwałkowanego. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód ok 15 min w temp 180 st
    Białka ubijamy na pianę i mieszamy z masą makową, dodatkowo dodajemy posiekane orzechy , figi i daktyle. Masę makową wykładamy na podpieczonym spodzie, Przykrywamy resztą ciasta również cienko rozwałkowanego. Pieczemy ok 50 min w temp 180 st.
    Po wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto śliwka z makiem

To może cię zainteresować