Mrowisko

4.5 (199 ocen)

Deser typowo śiąteczno-karnawałowy,jemu po prostu nie da się oprzeć:) Sięgając po kawałek chce się więcej i więcej.Pierwszy raz jadłam w kształcie placków gdy zrobiła ciocia i postanowiłam odtworzyć po swojemu smaki. jest on pracochłonny ale wart cennego czasu ,pracy i włożonego serca :)

Składniki:

  • Składniki:
    (Na 3 duże kopczyki mrowiska)
    Faworki:
    7 jajek
    3 łyżki śmietany 18%
    1 szklanka jasnego piwa
    0,5kg mąki pszennej+do oproszenia stolnicy
    Polewa:
    1 kostka masła
    10 łyżek miodu
    5 łyżek cukru
    mak
    rodzynki
    5 kostek smalcu do smażenia lub olej
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki Maki Przekąski

Mrowisko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Faworki:Składniki na faworki przełożyć do miski,zagniatać razem ok.20min aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
    Rwać po kawałku ciasta,rozwałkowywać cienkie placki.
    Pokroić je w paski ,(dowolnej długości oraz wielkości) w każdym pasku wyciąć dziurkę.przełożyć w niej jedną z końca ciasta robiąc faworka.
  • 2. W garnku rozgrzać tłuszcz ,wkładać faworki porcjami(ponieważ od razu podwajają są objętość) ,smażyć po parę sekund z obu stron.
    Wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
  • 3. Polewa:W garnku rozpuścić masło,dodać miód oraz cukier,trzymać na wolnym ogniu mieszając do połączenia się składników.
  • 4. Na talerzach układać:faworki,polewa,obfita ilość maku oraz rodzynek tworząc kopczyki.Czynność powtarzać do koca składników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować