Tuna Salad Sushi Maki

4.5 (140 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Trudny

Moje pierwsze sushi

  • Dla 4 osób
  • Trudny

Składniki:

  • PASTA TUńCZYKOWA:
    - tuńczyk w sosie wlasnym: 1 puszka
    - cebula: 1 sztuka
    - majonez: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    SUSHI MAKI:
    - ryż kleisty do sushi: 250 gramów
    - płaty nori: 4 sztuki
    OCET DO RYżU:
    - ocet ryżowy: 8 łyżeczek
    - cukier: 4.5 łyżeczki
    - sól (płaska łyżeczka): 1 łyżeczka
    DODATKI:
    - imbir marynowany różowy: 0.5 opakowania
    - ogórek świeży (pokrojony w paski): 0.5 sztuki
    - sos sojowy: 20 gramów
    - pasta wasabi: 5 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sushi Maki

Tuna salad sushi maki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż do sushi 1. Ugotować ryż (ok. 20 minut na wolnym ogniu). Wyłożyć do miski i wymieszać z przygotowanym octem ryżowym. Ostudzić.
  • 2. Przygotować pastę z tuńczyka. Cebulę pokroić w drobne piórka, posolić, odstawić na 30 minut. Następnie zalać wrzątkiem na 30 s. i odcedzić. Dodać do osączonego tuńczyka i wymieszać z majonezem.
  • sushi 3. Na bambusowej macie rozłożyć listek nori. Ułożyć warstwę ryżu (grubość ok. 0,5 cm), następnie pastę tuńczykową, płatki imbiru, ogórek, posmarować odrobiną wasabi.
  • sushi 4. Zdecydowanym ruchem uformować wałek przy pomocy maty bambusowej, lekko dociskając.
  • sushi 5. Ostrym nożem pokroić na 2,5 cm kawałki. Podawać z sosem sojowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Tuńczyk Wasabi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować