Makaron pełnoziarnisty z cukinią i parmezanem

4.48 (168 ocen)

  • 15 min

Pyszne, szybkie i dietetyczne danie na obiad. Nie tylko dla tych, którzy liczą kalorie. Zdrowe, a przy tym bardzo smaczne. Bez dodatku soli !

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki (na 1 porcję):
    1 mała cukinia
    1 ząbek czosnku
    4 suszone pomidory z zalewy w oleju
    70 g makaronu pełnoziarnistego penne (ugotowanego al. dente)
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    Płaska łyżeczka parmezanu
    Zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Bezy Dania z makaronem

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia, suszone pomidory i czosnek - przygotowanie 1. Cukinię i pomidory suszone pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
  • Cukinia i  czosnek - smażenie 2. Rozgrzać patelnię łyżeczką oleju rzepakowego, wrzucić czosnek, lekko podsmażyć ( nie przypalić !), dodać cukinię. Lekko podsmażyć, dodać pomidory. Podsmażyć.
  • 3. Dodać ugotowany al. dente makaron, wymieszać i chwilkę podgrzać. Doprawić ziołami prowansalskimi. Danie podawać gorące, posypane łyżeczką parmezanu.

Porady

Danie nie wymaga dodatku soli. Można jednak doprawić je wedle gustu i indywidualnego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować