Omlet z młodą marchewką i szczawiem

0 (0 ocen)

Lekkie danie, raczej pikantne, idealne na upalne dni. Omlet z ziarnami sezamu z duszonką z młodej marchewki i szczawiu. Proste, smaczne i zdrowe. Polecam!

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje

    Omlet:
    4 jajka
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 - 4 łyżeczki ziaren sezamu
    sól do smaku
    olej do smażenia

    Doszonka:
    200 g młodej marchewki
    spora garść szczawiu (30 - 40g)
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki kminku mielonego
    szczypta pieprzu cayenne
    sok z cytryny do smaku
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    posiekany szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Omlet z młodą marchewką i szczawiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet z młodą marchewką i szczawiem 1. W garnku rozgrzać olej na duszonkę, dołożyć oczyszczona marchewkę pokrojoną w talarki lub kostkę, wsypać kminek i pieprz cayenne. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Omlet z młodą marchewką i szczawiem 2. Następnie dodać posiekany szczaw i czosnek. Smażyć kolejne 5 min, również mieszając.
  • Omlet z młodą marchewką i szczawiem 3. Warzywa doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i czarnym pieprzem.
  • Omlet z młodą marchewką i szczawiem 4. Na omlet jajka ubić z mąką i szczyptą soli do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wlać połowę masy jajecznej, wierzch posypać 1 - 2 łyżeczkami sezamu.
  • Omlet z młodą marchewką i szczawiem 5. Gdy spód omletu będzie ścięty, odwrócić i chwilę dosmażyć. W ten sam sposób przygotować drugi omlet.
    Usmażone omlety pokroić w długie paski - jak makaron spaghetti. Rozłożyć na talerze, jako dodatek podać duszoną marchewkę i szczaw. Obie porcje przybrać szczypiorkiem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować