Rosół z kaczki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Co robicie z włoszczyzną? Ogólnie wiadomo, do rosołu. A obierki? My kolekcjonujemy w zamrażarce, później robimy bulionetkę lub stosujemy do warzywnego wywaru. Rosół z kaczki zaczęliśmy dzień przed. Do tego makaron soba

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pęczki włoszczyzny z kapustą (u nas obierki z włoszczyzny)
    300 g marchewki (gdy macie obierki)
    3 cebule
    2 porcje rosołowe z kaczki razem ze skrzydełkami
    4 liście laurowe
    4 liście kaffiru
    6 ziaren ziela angielskiego
    1 pęczek natki pietruszki
    1 opakowanie makaronu soba
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Dania z makaronem

Rosół z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rosół z kaczki 1. Jeśli nie posiadacie obierek z włoszczyzny, to można uraczyć się pęczkami włoszczyzny (kapusta, marchew, pietruszka, seler, pozostałości po natkach- pietruszki i koperku).
    Cebule obieramy, przypalamy.
    Obierki, marchewki, mięso, ziele angielskie, liście laurowe, liście kaffiru zalewamy zimną wodą (około 5 cm ponad poziom zalewanych warzyw i mięsa). Wsypujemy łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i zbieramy szumowiny. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godzimy. Marchew wyławiamy. Wywar przerzedzamy.
    Do wywaru dodajemy pokrojone marchewki, pół pęczku posiekanej natki pietruszki, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
    Podajemy razem z rosołem.
    Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Makaron soba

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować