Ciasto ukraińskie

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Ciasto jest bardzo smaczne,wilgotne i mięciutkie ,po prostu rozpływa się w ustach.Zawsze piekę je na święta i na różne uroczystości rodzinne.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    1 i 3/4 szklanki mąki

    1 szklanka cukru

    6 żółtek

    6 łyżek gęstej śmietany 18 %

    1 masło roślinne

    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka kakaowa:

    6 białek

    6 łyżek cukru

    6 łyżek kakao

    1,5 szklanki posiekanych orzechów

    Krem:

    750 ml mleka

    8 łyżek kaszy mamy(grysiku)

    cukier waniliowy

    250 gram cukru pudru

    250 gram masła

    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Ciasto ukraińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, pod koniec ucierania dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Trzy jednakowe formy do pieczenia (25x40cm.) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy równe części, wykładamy do formy. Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier oraz kakao. Dzielimy na trzy równe części, rozsmarowujemy na każde ciasto. Orzechy dzielimy na trzy części, posypujemy nimi każde ciasto. Pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, każde ciasto pieczemy osobno. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wsypujemy kaszę maną, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Pozostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ucierając dodajemy po łyżce masy grysikowej. Na końcu dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Gotowym kremem przekładamy upieczone i ostudzone placki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować