Marokański chlebek z patelni jak podpłomyki

4.5 (195 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, łatwy i szybki chlebek. W dodatku można go zrobić na patelni. Idealny do przystawek, ale nie tylko :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g mąki pszennej,

    50g semoliny (możemy zrezygnować z tej pozycji),

    15g drożdży,

    1 szklanka ciepłej wody,

    1/2 łyżeczki soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Marokański chlebek z patelni jak podpłomyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesypujemy mąkę, semolinę, sól i mieszamy.

    Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do mąki.

    Wyrabiamy ciasto powoli dodając ciepłą wodę. Jeśli ciasto jest zbyt klejące należy dodać jeszcze mąkę.

    Ciasto powinno mieć gładką i sprężystą konsystencję.

    Miskę przykryć folią/ściereczką i odstawić na 20 minut.

    Ciasto podzielić na 4 części i uformować placuszki podsypując semoliną/mąką.

    Piec na patelni bez tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować