• Dla 4 osób
  • Średni

Delikatne pierozki idealne do czystych zup i nie tylko

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - jajo: 1 sztuka
    - oleju roślinnego: 2 łyżki
    - ciepła woda około: 0.5 szklanki
    - sól około: 0.5 łyżeczki
    NADZIENIE::
    - wątróbki drobiowe: 50 dekagramów
    - szczypiorek pęczek: 1 sztuka
    - kajzerka: 1 sztuka
    - jajo: 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Kreplech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kreplech 1. Wątróbki ugotować lub usmażyć na oleju. Z mąki, jaja, oleju, wody i odrobiny soli zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić je na pół godziny żeby "odpoczęło". Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wątróbkę zmielić maszynką do mięsa razem z bułką (można też zmiksować). Do masy dodać jajo i drobno pokrojony szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2-3 porcje. Każdą bardzo cienko rozwałkować i wycinać niezbyt duże kółka (najlepiej literatką lub większym kieliszkiem). Każdy krążek ciasta nadziać porcją farszu, dokładnie zlepić. Pierogi gotować porcjami w posolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia. Pierogi można podawać do czystych zup np. rosołu lub tak jak tradycyjne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska Koszerna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować