Tartaletka z pieczarkami i szynką

4.5 (190 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Smaczna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 200 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - zimna woda: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - masło posiekane: 100 gramów
    - pieczarki: 10 sztuk
    - cebula biała duża: 2 sztuki
    - szynka konserwowa w plastrach: 10 sztuk
    - serek Tartare - cebulowe pole: 8 łyżeczek
    - ser mozarella: 4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki Jajko Szynki

Tartaletka z pieczarkami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy ciepłe pokrojone na kawałki masło. Siekamy je razem z mąką. Doprawiamy szczyptą soli. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto, dodając zimną wodę. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • 2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy. Większe kokliki ( 4 szt) smarujemy tłuszczem i nakładamy do nich rozwałkowane ciasto, które nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy na 20 minut do piekarnika w temp. 180 C.

    Jajko mieszamy i po przyrumienieniu wyjmujemy kokliki i smarujemy ciasto. Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 5 minut.
  • 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę a pieczarki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę. Po 2 minutach dodajemy pieczarki. doprawiamy do smaku. Mieszamy z startą mozarellą i serkiem Tartare oraz szynką pokrojoną w wąskie paseczki.
  • 4. Wyjmujemy kokliki. Nakładamy farsz i zapiekamy około 15 minut. Tartaletki podałam z ketchupem ognistym Kamisa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować