Pikantny chlebek z suszonymi pomidorami i papryką.

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zdrowy, pachnący ziołami, doskonale smakuje z wędliną, ziołowym masełkiem czy po prostu... sam. Przepis znalazłam w książce K. Hawkins "Kuchnia niskotłuszczowa".

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - papryka czerwona, zielona i żółta: 3 sztuki
    - pomidory suszone: 60 gramów
    - woda wrzątek: 50 mililitrów
    - drożdże: 35 gramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - woda letnia: 150 mililitrów
    - mąka pszenna: 450 gramów
    - rozmaryn suszony: 2 łyżeczki
    - pasta pomidorowa: 2 łyżki
    - jogurt naturalny gęsty: 150 gramów
    - sól gruboziarnista: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń Pasty

Pikantny chlebek z suszonymi pomidorami i papryką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Papryki przekroić, usunąć nasiona i opiekać w piekarniku aż skórka się lekko przypiecze. Odstawić na 10 minut, po czym obrać ze skórki i pokroić miąższ.
  • 2. Pomidory pokroić w paseczki i zalać wrzątkiem. Zostawić do namoczenia.
  • 3. Drożdże i cukier włożyć do miski, zalać letnią wodą i odstawić na 10 – 15 minut by urosły.
  • 4. Mąkę przesiać do miski i dodać 1 łyżeczkę rozmarynu. Pośrodku zrobić wgłębienie, w które wlać drożdże. Dodać pastę pomidorową, nasączone pomidory wraz z płynem, paprykę, jogurt i połowę soli. Wymieszać wszystko na gładką masę.
  • 5. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i ugniatać ok. 4 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aż podwoi objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść i przełożyć do natłuszczonej tortownicy (o śr. 23 cm – ja piekłam w 20 cm, więc jest wyższe). W cieście zrobić „dołeczki”, przykryć jeszcze na 30 minut.
  • 6. Powierzchnię ciasta posmarować oliwą, posypać rozmarynem i solą. Piec ok. 35 – 40 minut w 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika studzić 10 minut i wyjąć z formy. Odstawić do schłodzenia na metalowej kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować