Szybkie rogaliki bez drożdży

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Rogaliki bez drożdży są naprawdę szybko gotowe. Bez długiego zagniatania i czekania, aż ciasto wyrośnie. Mięciutkie, kruche, przepyszne. Ten przepis musicie spróbować.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki
    0, 5 paczuszki proszku do pieczenia( 8 g)
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru
    szczypta czarnego pieprzu
    szczypta kminku
    200 g jogurtu naturalnego
    70 g oliwy lub oleju( 1 lyzka= 15 ml)
    pestki dyni, sezam, czarnuszka lub słonecznik
    dodatkowo:
    mąka do podsypania
    trochę wody do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal

Szybkie rogaliki bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę pieprzu i kminku i szybko wymieszać. Dodać jogurt naturalny i oliwę lub olej( u mnie rzepakowy). Zagnieść razem i uformować kulę.
  • 2. Stolnicę lekko posypać mąką. Ciasto rozwałkować na koło o grubości około 1 cm. Podzielić na 8 trójkątów ( tak jak dzielimy pizzę). Każdy z trójkatów odrobinę rozciągnąć i zwijać od podstawy, formując rogaliki. Końce rogalików pozostają proste, nie zawijamy ich tak jak w prawdziwych rogalach.
  • 3. Prostokatną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni( termoobieg). Rogaliki położyć na blaszkę i posmarować wodą. Następnie posypać pestkami dyni lub innymi ziarnami. Pestki dyni lekko wcisnąć w ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut na złoto. Wyjąć z pieca i jeść z apetytem.

Porady

Rogaliki można posypać pestkami dyni, słonecznika, czarnuszką, sezamem lub kminkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować