Tradycyjne pierogi w nowej odsłonie. Smaczne i szybkie danie na bezmięsny obiad.
30 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej
20 g masła
200 ml wody gorącej
szczypta soli
Farsz:
Jabłko umyte, obrane i pokrojone w drobna kostkę
cukier
Farsz nr 2 :
350 g ziemniaków
150 g sera białego
Sól
Pieprz
Dwuwarstwowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, solimy i gotujemy. Gdy wystygną, przepuszczamy przez praskę. Biały ser rozkruszamy widelcem i dodajemy ziemniaki, sól, pieprz i wszystko łączymy.
Jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę i dodajemy łyżeczkę cukru. Robimy ciasto na pierogi.
Odważamy mąkę i masło, dodajemy szczyptę soli i wszystko zalewamy wrzątkiem. Energicznie mieszamy łyżką. Jak już ciasto przestygnie (troszeczkę tak, że nie parzy w ręce) to ugniatamy ręką. Ciasto dzielimy na trzy części i wałkujemy cienko. Wykrawamy z ciasta parzystą ilość mniejszych kółek i nieparzystą ilość większych kółek. Z jednego małego kółka z ciasta robimy pieróg z farszem z sera, a z drugiego małego kółka pieróg z nadzieniem jabłkowym. Oba pierożki z różnymi farszami układamy jeden na drugim i delikatnie spłaszczamy. Na koniec dwa pierogi owijamy większym kółkiem z ciasta i lepimy jak pierogi. Wrzucamy na gotującą wodę. Gotujemy od wypłynięcia jeszcze z jedną lub dwie minuty.
Smacznego.
Porady
Farsze mogą być różne wedle uznania np.biały ser i szpinak. Podajemy ze śmietaną lub masłem.
Komentarze