Dwuwarstwowe pierogi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Tradycyjne pierogi w nowej odsłonie. Smaczne i szybkie danie na bezmięsny obiad.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    100 g mąki orkiszowej
    20 g masła
    200 ml wody gorącej
    szczypta soli
    Farsz:
    Jabłko umyte, obrane i pokrojone w drobna kostkę
    cukier
    Farsz nr 2 :
    350 g ziemniaków
    150 g sera białego
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Dwuwarstwowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, solimy i gotujemy. Gdy wystygną, przepuszczamy przez praskę. Biały ser rozkruszamy widelcem i dodajemy ziemniaki, sól, pieprz i wszystko łączymy.
    Jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę i dodajemy łyżeczkę cukru. Robimy ciasto na pierogi.
    Odważamy mąkę i masło, dodajemy szczyptę soli i wszystko zalewamy wrzątkiem. Energicznie mieszamy łyżką. Jak już ciasto przestygnie (troszeczkę tak, że nie parzy w ręce) to ugniatamy ręką. Ciasto dzielimy na trzy części i wałkujemy cienko. Wykrawamy z ciasta parzystą ilość mniejszych kółek i nieparzystą ilość większych kółek. Z jednego małego kółka z ciasta robimy pieróg z farszem z sera, a z drugiego małego kółka pieróg z nadzieniem jabłkowym. Oba pierożki z różnymi farszami układamy jeden na drugim i delikatnie spłaszczamy. Na koniec dwa pierogi owijamy większym kółkiem z ciasta i lepimy jak pierogi. Wrzucamy na gotującą wodę. Gotujemy od wypłynięcia jeszcze z jedną lub dwie minuty.
    Smacznego.

Porady

Farsze mogą być różne wedle uznania np.biały ser i szpinak. Podajemy ze śmietaną lub masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ziemniaki Jabłka Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować