Tradycyjny chleb z ziarnami

4.5 (152 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tradycyjnie pieczony chleb z naturalnych składników

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 2 keksówki:

    0,5kg mąki krupczatki
    0,5kg mąki żytniej razowej
    5dag drożdży
    1 szklanka otrębów żytnich
    dodatki: 4 łyżki pestek dyni, 7 łyżek siemienia lnianego, 7 łyżek słonecznika, 4 łyżki sezamu
    1 białko
    3 łyżki cukru
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb żytni Pesto

Tradycyjny chleb z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki mieszamy: mąkę, otręby, dodatki, cukier, sól. Drożdże łączymy z 1/2 szkl letniej wody, rozpuszczamy je i dodajemy do suchych składników. Dodajemy 4 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia, ok. 30 minut. Gdy masa podwoi objętość przekładamy do foremek. Wierzch ciasta posmarować białkiem i posypać dowolnymi nasionami, w przypadku tego przepisu dodałam słonecznika i sezam. Odstawić na ok. 25 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut (nagrzewanie dolne), następnie przez 30 minut (nagrzewanie górne).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować