Bułeczki "krupczatki"

4.45 (168 ocen)

Bułki są lekko kruche z bardzo chrupiącą skórką. Świetnie smakują ze słodkimi jak również pikantnymi dodatkami.

Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki
    op. drożdży instant
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 szkl mleka
    3 łyżki masła

    jajko+ sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.45 (168 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kanapki

Bułeczki "krupczatki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki przesypać do miski, wymieszać. Mleko podgrzać z masłem i lekko ciepłe wlać do miski z suchymi składnikami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części, uformować małe bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać sezamem i piec ok 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Mąka krupczatka Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować