1.Do garnka wlewamy szklankę letniego mleka, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, sól i łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski z resztą mąki dodajemy zioła. Wlewamy przygotowany rozczyn, dodajemy jajko, solimy.
2.Blachę (30x40) cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto drewnianą łyżką i wstawiamy do lodówki na pół godziny (można na dłużej). Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy olejem i koncentratem pomidorowym.
3.Pieczarki smażymy z cebulą, wykładamy na ciasto. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, paprykę, ogórka kiszonego i posypujemy startym serem. Polewamy keczupem, posypujemy natką pietruszki i ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 200 °C.
Komentarze