Pizza „Gosia”

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przesłała Małgorzata Tomczyk

  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko: 1 szklanka
    - mąka krupczatka (może byc inna): 2 szklanki
    - drożdże: 5 dekagramów
    - cukier (płaska): 1 łyżka
    - jajka: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - zioła (oregano, bazylia, majeranek, zioła prowansalskie): 2 łyżeczki
    - masło (do wysmarowania blachy): 0.25 sztuki
    - olej: 1 łyżka
    - bułka tarta: 4 łyżki
    - koncentrat pomidorowy: 1 sztuka

    - pieczarki: 50 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - papryka: 1 sztuka
    - ogórek kiszony: 1 sztuka
    - kiełbasa: 20 dekagramów
    - ser żółty (wg. uznania): 1 sztuka
    - keczup: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ser

Pizza „gosia” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy szklankę letniego mleka, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, sól i łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski z resztą mąki dodajemy zioła. Wlewamy przygotowany rozczyn, dodajemy jajko, solimy.
  • 2. Blachę (30x40) cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto drewnianą łyżką i wstawiamy do lodówki na pół godziny (można na dłużej). Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy olejem i koncentratem pomidorowym.
  • 3. Pieczarki smażymy z cebulą, wykładamy na ciasto. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, paprykę, ogórka kiszonego i posypujemy startym serem. Polewamy keczupem, posypujemy natką pietruszki i ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować