Świetny i smaczny pomysł na smarowidło do chleba. Oryginalna pasta jajeczna z czerwoną papryką, porem i wędzonym pasztetem, a do tego ciekawy dodatek - piegi z maku. Pasta charakternie doprawiona, z przyjemnym orientalnym aromatem.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
1 nieduża czerwona papryka (160 g)
200 g pora
200 g pasztetu wieprzowego wędzonego (smarowny)
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżeczki chrzanu konserwowego ze słoika
3 łyżeczki suchego maku niebieskiego
3 łyżeczki masła
2 liście laurowe
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżeczka oregano suszonego
1 łyżeczka curry w proszku
½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta mielonego cynamonu
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Piegowata pasta jajeczna z papryką, porem i wędzonym pasztetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, posiekanego pora i liście laurowe, wsypać mak, tymianek, oregano, curry, owoce kolendry, gałkę muszkatołową, imbir i cynamon. Składniki smażyć ok. 10 min, często mieszając, po czym wystudzić i usunąć liście laurowe.
2.Obrane ze skorupek jajka pokroić w małą kostkę i wymieszać z przygotowanymi wcześniej smażonymi składnikami. Dodać pasztet, chrzan oraz bazylię i całość dokładnie wymieszać. Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze