Salceson po białorusku

4.98 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit
  • 60 min
  • Dla 8 osób

Sprawdza się na weselnych przyjęciach. Doceniło go też jury konkursów kulinarnych.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • ● ok. 1,5-kg kurczak
    ● 2 jajka
    ● główka czosnku
    ● 2 łyżki majeranku
    ● sól, pieprz
    ● maggi
Wystaw ocenę:

4.98 (185 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Galantyna

Salceson po białorusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kurczaka zdejmujemy skórę, uważając, aby jej nie uszkodzić. Odkładamy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w 1-cm kostkę, fileta trochę grubiej.
  • salceson białoruski 2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z jajkami dodajemy do mięsa. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i maggi. Mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie faszerujemy skórę. Zszywamy bawełnianą nicią.
  • salceson białoruski 3. Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1,5 godziny w temp. 180 °C. Odlewamy tłuszcz, który się wytworzył podczas pieczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Nici usuwamy. Salceson kroimy w plastry.

Porady

RADY Barbary Hałasy Salceson możemy również upiec w rękawie foliowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Majeranek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować