REKLAMA
Pyszne delikatne mięso z piersi kurczaka w połączeniu z pieczarkami i ciągnącym się serem. Idealna propozycja na uroczysty obiad.
Pyszna , rumiana ges z dodatkiem pomaranczy i gozdzikow . Polecam.
Trudno powiedzieć, czy to jeszcze zupa, czy już gulasz. Oryginalny przepis pochodzi z Gruzji. Moja wersja dostosowana jest do naszych warunków. Zupa jest bardzo gęsta, treściwa o wyrazistym smaku. Najlepiej podawać w miseczkach, żeby była jak najdłużej gorąca. Należy popijać czerwonym winem.
Aromatyczny schab w marynacie czosnkowo-ziołowej, z pieprzem cytrynowym i czerwonym, jest bardzo prosty w wykonaniu i smakuje pysznie. Smakowity zarówno na ciepło jako dodatek do obiadu, jak i na zimno z domowym pieczywem. Przygotowuje się go bardzo szybko, chociaż czas oczekiwania na gotową potrawę to minimum doba. Ja swój kawałek mięsa marynowałam 48 godzin. Polecam przygotować również ziemniaki pieczone w rękawie. Wystarczy obrane ze skórki surowe ziemniaki wymieszać z odrobiną dobrej oliwy, ulubionymi ziołami, solą i krążkami czerwonej cebuli. Po godzinie pieczenia mięsa należy dołożyć tak przygotowany rękaw z ziemniakami do piekarnika i piec jeszcze przez godzinę. W dwie godziny mamy pyszny obiad, właściwie bez nakładu pracy. W trakcie pieczenia mięsa można zrobić surówkę z kiszonej kapusty czy inną ulubioną... Domownicy będą zachwyceni :)
Paszteciki ze smażoną na maśle białą kapustą, suszonymi borowikami, cząbrem i majerankiem, smakują wyjątkowo nie tylko podczas wigilijnej kolacji. Śmietankowo - maślany smak ciasta idealnie pasuje do lekko pikantnego, aromatycznego farszu.
Dzisiaj polecam bardzo smaczną polędwicę ze schabu. Przepisów na taką polędwice jest ogrom ja podaję przepis na moją. Polędwica dojrzewająca przez 4 dni. Przepis bardzo prosty a polędwica bardzo smaczna, delikatna, miękka i krucha.
Wyśmienite w smaku, wzbogacone o sezonowe warzywa i pieczone z małym dodatkiem tłuszczu stanowią zdrowy posiłek.
To danie przypomina mi wspaniały smak dzieciństwa. Podobną kapustę z grochem, robiła moja Babcia, ja trochę ją zmieniłam.
Mój mąż uwielbia kaczkę, zrobiłam ją z okazji 4-tej rocznicy ślubu oraz 11-tej rocznicy bycia razem taka nasza podwójna rocznica :))
Ostatnio skomentowane
Pierogi z rabarbarem i jabłkiem z nutą wanilii i mięty