Tiramisu w pucharkach z frużeliną wiśniową

4.5 (4 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Włoski deser tiramisu w pucharkach który zawsze wyjątkowo smakuje. Biszkopty nasączone w aromatycznej kawie z dodatkiem ciemnego rumu i kremowo-jajeczna pianka oprószona grubo ciemnym kakao. Smaku zdecydowanie dodają wiśnie dzięki czemu jest obłędnie pyszne. Klasyka która zawsze się sprawdza i nie sposób przejść koło niej obojętnie. To połączenie warto wypróbować, smak zostaje długo w pamięci.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tiramisu:

    20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi

    3 żółtka

    350 ml śmietany kremówki

    25 dag serka mascarpone

    4 łyżki cukru pudru

    1 szklanka posłodzonego naparu z mocnej kawy espresso

    90 ml rumu

    kakao do oprószenia



    Frużelina wiśniowa:

    450 g wiśni mrożonych lub świeżych bez pestek

    2 łyżki soku z cytryny

    2 łyżki cukru (wg uznania)

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody

    1 łyżeczka żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Tiramisu

Tiramisu w pucharkach z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Deser zaczynam od przygotowania frużeliny wiśniowej:

    Wiśnie przełożyć do garnka zasypać cukrem, dodać sok z cytryny podgrzewać na palniku aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia .

    Jajka do deseru sparzyć wrzątkiem, wytrzeć ściereczką, oddzielić białka od żółtek.

    Do szklanej misy wlać żółtka, dodać cukier puder, zmiksować końcówką do ubijania piany prawie do białości, najlepiej nad gorącą parą wodną.
  • 2. Śmietankę i serek mascarpone ubić razem na gęsty krem, stopniowo miksując na niskich obrotach dodawać po łyżce masy jajecznej,zmiksować do połączenia.

    Biszkopty przełamać na 2-3 kawałki, maczać w zimnym osłodzonym naparze kawy połączonej z rumem, włożyć do szklanych pucharków, oprószyć kakao, przełożyć warstwami masy jajecznej, frużeliny wiśniowej oraz biszkoptów, na wierzchu deser oprószyć grubo kakao.



    Włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza Na zimno Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować