Kompot z mieszanych śliw (na zimę)

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

O jednej porze dojrzewają mi mirabelki oraz śliwa która ma bardzo jędrne słodkie i soczyste śliwki, postanowiłam połączyć je razem, a cóż tam ;) kompot okazał się bardzo smaczny, lekko różowy. Polecam serdecznie.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mirabelek żółtych
    1 kg śliwek fioletowych

    Na każdy słoik po2 łyżki cukru kryształu
    Woda gorąca przegotowana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kompot z mieszanych śliw (na zimę) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć a następnie fioletowe pestkujemy, żółtych śliwek nie pestkujemy. Do czystych i suchych słoików nakładamy połówki fioletowych śliwek oraz mirabelki wraz z pestkami, zasypujemy cukrem i zalewamy gorącą wodą. Szczelnie zakręcamy.
  • 2. Kompoty pasteryzujemy od momentu zagotowania wody 10 minut. Zimne kompoty wynosimy w ciemne i chłodne miejsce.

Porady

Z tej porcji otrzymałam 10 słoików o pojemności 500 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować