To pyszny, tradycyjny, wigilijny wypiek z ciasta drożdżowego z nadziany kapustą i grzybami, który swym wyglądem przypomina roladę. Taki kulebiak to pyszny dodatek do kubka gorącego barszczyku.
3 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto:
500 g mąki
25 g świeżych drożdży w kostce
300 ml ciepłej wody
50 ml oleju
1 jajko klasy "L"
duża szczypta soli
1.Farsz:
Kapustę oczyszczamy i usuwamy głąb. Przekrawamy na 4 części i gotujemy pod przykryciem do jej - prawie że miękkości. Ostudzamy i odciskamy nadmiar wody z kapusty. Szatkujemy.
Na rozgrzanym oleju z dodatkiem smalcu podsmażamy na rumiano dobraną i drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki - chwilkę razem przesmażamy. Dodajemy kolejno poszatkowaną kapustę i wszystko razem przesmażamy - mieszając by się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziarnami kminku. Odstawiamy do ostygnięcia. Możemy połowę farszu zmielić będzie bardziej zwarty.
2.Ciasto:
Mieszamy mąkę ze szczypta soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy 2 łyżki oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto na 30 min. do wyrośnięcia.
3.Gotowe ciasto odpowietrzamy gniotąc je a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. na kształt kwadratu.
Na całej powierzchni ciasta równomiernie rozprowadzamy farsz.
Następnie zaczynamy ciasto rolować od jednego końca aż do drugiego. Gotowe zrolowane ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarnami czarnuszki. Kulebiak odstawiamy na 20 min. w ciepłe miejsce do podrośnięcia a między czasie nagrzewamy piekarnik.
4.Gotowego kulebiaka wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy go na środkowej półce 50- 60 min. do ładnego zrumienienia się wierzchu. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw kulebiak by lekko ostygł. Po kilku minutach wyjmij formę. Gdy forma z kulebiakiem ostygnie na tyle, że możesz wziąć ją w ręce, to wyjmij go z foremki i odłóż na kratkę do przestudzenia lub jedz jeszcze gorący bo wtedy smakuje najlepiej.
Komentarze