Zupa z jarmużu i botwinki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczna zupa krem z jarmużu oraz botwinki zabielona śmietaną. Potrawa powstała jako eksperyment w celu wykorzystania botwinki z ogródka i okazała się strzałem w 10. Teraz będę sadzić buraczki tylko po to, żeby robić częściej tą zupę. Polecam!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jarmuż - 200g
    botwinka - 300g
    śmietana
    bulion - 2 litry
    czosnek - 2 ząbki
    pieprz
    świeży koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa z jarmużu i botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Poszatkowany jarmuż oraz botwinkę (tylko pędy, również poszatkowane) gotować w bulionie. U mnie botwinki objętościowo trochę więcej niż jarmużu. Kiedy warzywa zmiękną, zblendować na gładko, zabielić śmietaną, dodać zmiażdżony czosnek oraz pieprz. Gotową zupę podawać posypaną świeżą lub mrożoną natką koperku.

Porady

Zupę można dodatkowo doprawić łyżeczką masła oraz odrobiną cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować