Obłędne w smaku, możecie takie ciasto zrobić na święta, będzie wam smakowało. Polecam z całego serca.
30 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek rozmiar L (białka i żółtka oddzielnie)
170 g drobnego cukru do wypieków
160 g mąki pszennej
2 g proszku do pieczenia
30g kakao
Masa:
zaparzona kawa inka
4-5 bananów
łyżka soku z cytryny
puszka masy kajmakowej
400 ml śmietany 36%
120 g serka mascarpone
kakao do posypania
Ciasto bananowe z kajmakiem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij na dość sztywną pianę. Partiami dodawaj cukier, łyżka po łyżce, i ubijaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia składników. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsyp suche składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę biszkoptową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C w trybie góra – dół. Piecz przez ok. 40-45 minut. Wyciągnij i odstaw do przestygnięcia. Biszkopt przestygnięty przekrój na pół i włóż do tortownicy.
Zaparz mocną kawę inkę i nasącz nią biszkopt. Banany pokrój w kostkę, dodaj do nich sok z cytryny i wymieszaj. Masę kajmakową wyłóż na biszkopt i wyrównaj. Następnie ułóż banany. Śmietanę ubij z serkiem mascarpone. Wyłóż wszystko na banany.
Kakao posyp wierzch ciasta. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego.
Komentarze