Ciasto bananowe z kajmakiem i mascarpone

4.94 (18 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Obłędne w smaku, możecie takie ciasto zrobić na święta, będzie wam smakowało. Polecam z całego serca.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek rozmiar L (białka i żółtka oddzielnie)
    170 g drobnego cukru do wypieków
    160 g mąki pszennej
    2 g proszku do pieczenia
    30g kakao
    Masa:
    zaparzona kawa inka
    4-5 bananów
    łyżka soku z cytryny
    puszka masy kajmakowej
    400 ml śmietany 36%
    120 g serka mascarpone
    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.94 (18 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopt Bananowiec Desery

Ciasto bananowe z kajmakiem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • banany 1. Białka ubij na dość sztywną pianę. Partiami dodawaj cukier, łyżka po łyżce, i ubijaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia składników. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsyp suche składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę biszkoptową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C w trybie góra – dół. Piecz przez ok. 40-45 minut. Wyciągnij i odstaw do przestygnięcia. Biszkopt przestygnięty przekrój na pół i włóż do tortownicy.
    Zaparz mocną kawę inkę i nasącz nią biszkopt. Banany pokrój w kostkę, dodaj do nich sok z cytryny i wymieszaj. Masę kajmakową wyłóż na biszkopt i wyrównaj. Następnie ułóż banany. Śmietanę ubij z serkiem mascarpone. Wyłóż wszystko na banany.
    Kakao posyp wierzch ciasta. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować