Donuts czyli amerykańskie pączki

3 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Donuts czyli amerykańskie pączki

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    - ok. 850 g mąki (ponad 5 szklanek mąki pszennej do ciasta drożdżowego),
    - 14 g suchych drożdży (2 opakowania Dr Oetker),
    - 2 duże jajka,
    - 1/2 kostki masła,
    - 1/4 szklanki wody,
    - 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
    - 1,5 szklanki mleka,
    - 1/2 łyżeczki soli,
    - 1 łyżka octu lub alkoholu + 1 łyżka do oleju przy smażeniu.
    Lukier:
    - 1 szklanka cukru pudru,
    - 3 łyżki gorącej wody + ewentualnie barwniki spożywcze,
    lub
    - gotowe kolorowe lukry (Dr Oetker).

    Dodatkowo:
    - kolorowe posypki (Dr Oetker).
    - 1-1.5 l oleju (do smażenia).
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Lukier

Donuts czyli amerykańskie pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe składniki. Mleko i woda powinna być letnie (najlepiej podgrzać i ochłodzić, ale żeby były lekko ciepłe). Wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiamy na wolnych obrotach jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto będzie się lepić, ale nie dosypujemy więcej mąki. Gdy możemy z wyrobionego ciasto formujemy kulę, a następnie wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. (do podwojenia objętości). U mnie wyszło dość lepkie, ale takie zostawiłam, nie dosypywałam mąki, dopiero później przy wałkowaniu. Następnie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Ewentualnie dosypujemy trochę mąki i chwilę wyrabiamy rękoma. Rozwałkujemy na grubość od ok. 0,5-1 cm. Wykrawamy koła szklanką lub okrągłą formą z ostrym zakończeniem o średnicy ok. 6 cm, a następnie mniejszą okrągłą foremką wykrawamy mniejsze dziurki w środku. Z uwagi na mały blat robiłam to partiami - po kilka razy odrywałam kawałek ciasta i wałkowałam je. Wycięte pierścienie odkładamy na papier do pieczenia/ścierkę oprószoną mąką do ponownego wyrośnięcia (na około 20 min). Po wyrośnięciu smażymy donuty w głębokim oleju rozgrzanym do temperatury 170ºC, z każdej strony (do złotego koloru). Temperatura oleju powinna być wciąż stała (na poziomie 170ºC). Obniżamy i podwyższamy temp. w trakcie smażenia. Zbyt wysoka temp. spowoduje iż pączki szybko się zarumienią, a w środku będą surowe. Po usmażeniu wyjmujemy łyżką cedzakową z dziurkami, odkładamy na papier ręcznikowy do odsączenia. Po lekkim ostudzeniu lukrujemy i posypujemy posypkami.

    Lukier:
    Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości, dodajemy barwniki. Przyznam się, że przy małym dziecku skorzystałam z gotowych lukrów Dr Oetker. Wystarczy je zanurzyć w gorącej wodzie, wylać do miseczki, a następnie każdego donuta obtoczyć nimi. Następnie odkładamy do ocieknięcia na kratkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować