Dorsz z lubczykiem i cytrynką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Bardzo zdrowe i smaczne

  • 25 min

Składniki:

  • 2 Dorsze oczyszczone i wypatroszone
    pół szklanki mąki
    2 szklanki oleju do smażenia
    2 gałązki lubczyku
    2 cytryny
    sól
    przyprawa do ryb

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz z lubczykiem i cytrynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz - oczyszczamy i wypatroszony
1. oczyścić i opłukać rybę, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na desce do krojenia.
  • Rybka z przyprawami 2. Rybę przyprawiamy solą i przyprawa do ryb od środka i na wierzchu. Do środka ryby wkładamy lubczyk i cytrynkę lekko nacierając mięsko w środku aby wydobyć z nich smak. spinamy brzeg wykałaczką. Oprószyć rybę mąką.
    Tak przygotowana rybkę dobrze jest przygotować dzień wcześniej aby przeszła smakiem.
  • Gotowe danie 3. Rozgrzej olej na patelni, do momentu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Delikatnie zanurzyć rybę w oleju. smażyć przez 5-8minut, ostrożnie obrócić, smażyć przez 5min pod przykryciem.
    Podajemy z cytrynką, frytkami lub ziemniakami.

Porady

Rybkę smażymy w zależności od wielkości ryby. Wiadomo im rybka większa to czas smażenia się wydłuży.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lubczyk Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować