Frittata ze szpinakiem i wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Frittata to rodzaj omletu z warzywami, który w zasadzie powinien być zapiekany w piekarniku. Danie to jest bardzo popularne we Włoszech i Hiszpanii.

  • 15 min

Składniki:

  • (Patelnia o średnicy 20 cm)
    2 jajka (duże)
    100g świeżego szpinaku
    100g wędzonego łososia (użyłam paluchów wędzonych na gorąco)
    1 łyżka masła
    1/4 łyżeczki papryki słodkiej
    sól, pieprz cytrynowy
    Dodatkowo:
    żółty ser do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Frittata ze szpinakiem i wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem i chwilkę poddusić, aż stanie się miękki.
  • 2. Dodać kawałki łososia i wymieszać.
  • 3. W międzyczasie białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z roztrzepanymi żółtkami.
  • 4. Masę doprawić do smaku.
    (Pamiętać, aby nie przesadzić z solą, ponieważ sam łosoś jest dość słony.)
  • 5. Zawartość patelni zalać masą jajeczną.
    Całość nakryć pokrywką i smażyć kilka minut, aż masa stanie się ścięta.
  • 6. Następnie placek delikatnie zsunąć na talerz i przełożyć (na patelnię) na drugą stronę.
  • 7. Frittatę obficie posypać startym serem i zapiekać (bez przykrycia) do momentu rozpuszczenia się sera.
  • 8. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Porady

Do przygotowania frittaty możemy użyć dowolnych składników - wystarczy odrobina chęci i kreatywności.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować