Azjatycka Buddha Bowl

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Najczęściej wykorzystywany do bulionów, rewelacyjnie smakuje również, jako składnik sałatek! Mowa tu o japońskim makaronie udon – białych, delikatnych w smaku wstążkach o bardzo ciekawej teksturze. Charakteru nadaje mu sezamowy olej oraz łosoś wędzony, awokado, mango i nori. Ponadto papryczka chili oraz kolendra, które znakomicie dopełniły całe danie, czyniąc je niezwykle aromatycznym i idealnie doprawionym. To fantastyczna, lekka, a przy tym pożywna propozycja obiadowa, którą w szczególności polecam miłośnikom sushi, jako alternatywne danie, które z łatwością można przygotować samodzielnie w domu.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 75 g makaronu Udon
    1 duża garść kolendry
    1/2 mango
    1/2 awokado (sok z 1/2 limonki)
    50 g łososia wędzonego
    1 arkusz nori
    1 łyżka czarnego sezamu
    1 nieduża papryczka chili
    3 łyżki oleju sezamowego, sól himalajska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ryba Bowl Sushi

Azjatycka buddha bowl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączymy z 2 łyżkami oleju sezamowego.
    Mango kroimy w kostkę, papryczkę chili na cieniutkie plasterki, a awokado w półksiężyce, które obficie skrapiamy sokiem z limonki.
    Nori kroimy ostrym nożem w paseczki.
    Plastry łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
    W miseczce układamy obok siebie kopiec makaronu, który posypujemy sezamem, kawałki mango, udekorowane plasterkami chili, awokado, nori oraz kolendrę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Makaron Mango Ryby Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować