Łosoś z piekarnika – to szybki i prosty pomysł na obiad, nie tylko piątkowy. Pyszny i soczysty pieczony łosoś w marynacie, to jedno z naszych ulubionych dań obiadowych.
40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 320 g filetu z łososia
1 łyżeczka miodu (u mnie lipowy)
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Łosoś z piekarnika z cytryną i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z łososia umyć pod bieżącą wodą. Następnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych, przekroić na 2 porcje i ułożyć rybę na dnie naczynia żaroodpornego skórą do dołu.
Czosnek obrać z łupinek i pokroić na plasterki.
Cytrynę pokroić w cienkie plasterki (4 sztuki).
Przygotować marynatę do ryby: w tym celu wymieszać ze sobą miód, sos sojowy, olej rzepakowy (lub oliwę) oraz sok z cytryny.
Łososia wyłożonego w naczyniu żaroodpornym doprawić solą (nie za mocno, bo sam sos sojowy jest dość słony) oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie polać go wcześniej przygotowaną marynatą.
Na wierzchu ryby (i również obok niej) poukładać plasterki czosnku. Następnie na wierzch łososia wyłożyć też cienkie plasterki cytryny (po 2 plasterki na każdy kawałek łososia).
Jak upiec łososia w piekarniku? W tym celu piekarnik należy rozgrzać do temperatury 210 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu), włożyć naczynie żaroodporne na środkowy poziom. Ile piec łososia? Pieczenie łososia zależy w dużej mierze od grubości filetów, więc nie można tego określić dokładnie co do minuty. Na ogół pieczenie łososia zajmuje mi ok. 12-15 minut (w zależności od grubości filetów z łososia – im grubszy, tym czas pieczenia dłuższy, ale z reguły nie przekracza on 15 minut).
Po upieczeniu wyjąć naczynie żaroodporne z piekarnika i podawać łososia . Dodatkowo można do niego zaserwować ryż, kaszę, frytki, pieczone ziemniaki lub inne Wasze ulubione dodatki. Równie dobrze będą do niego pasować warzywa ugotowane na parze. Smacznego!
Komentarze