Markizy puree przekładane szpinakiem, łososiem w sosie curry

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne danie łatwe w przygotowaniu, smaczne, kolorowe. Markizy purre z zewnątrz są chrupiące a od środka mięciutkie, delikatne z wyczuwalną nutą imbiru. Idealnie łączą się ze szpinakiem oraz łososiem.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
    450g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
    100g łososia atlantyckiego wędzonego
    150g śmietany 18%
    100g masła
    1 limonka
    1 duża łyżka imbiru mielonego
    3 duże liście laurowe
    7 kulek ziela angielskiego
    1 duża łyżka czosnku mielonego
    sól
    szczypta kminu rzymskiego
    szczypta czarnego pieprzu
    1 kopiasta łyżka curry
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Markizy puree przekładane szpinakiem, łososiem w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy , kroimy w kostkę i gotujemy na osolonej wodzie do miękkości z dodatkiem liści laurowych, kminu rzymskiego oraz ziela angielskiego.
  • 2. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich łyżkę imbiru mielonego i ugniatamy na puree. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy szpinak i dusimy do momentu aż zrobi nam się zielona papka. Dodajemy łyżkę czosnku mielonego i mieszamy. Dusimy tak długo aż szpinak będzie już gotowy.
  • 4. Plastry łososia rozdzielamy na kawałki i każdy delikatnie posypujemy pieprzem oraz skrapiamy sokiem z limonki.
  • 5. Kiedy puree przestygło, nabieramy ręką ziemniaki wielkości średniego jabłka i formujemy placek o grubości 1,5cm. Następnie obtaczamy cały placek w bułce tartej. Odkładamy na bok.
  • 6. Na patelni wylewamy odrobinę oleju i na średnim ogniu smażymy uformowane placki z puree z obu stron do momentu zrumienienia.
  • 7. Przygotowujemy sos:
    Śmietanę mieszamy z dodatkiem curry oraz soku z limonki i odrobiną soli.
  • 8. Składanie markiz:
    Na talerz wykładamy 1 placek, na niego kawałki łososia, następnie szpinak, nakładamy drugi placek, ponownie warstwę szpinaku a na wierzchu formujemy różę z łososia. Całość polewamy miejscami sosem z curry.
    Tak gotowe markizy podajemy na ciepło, tuż po podgrzaniu.

Porady

Markizy najlepiej jest podawać zaraz po podgrzaniu przez ok 8min w piecyku, nie podawać na zimno! Po podgrzaniu łosoś jest bardziej soczysty i aromatyczny od marynaty a markizy są bardziej chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś wędzony Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować