Czerwone wianuszki

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Odświeżający i bardzo energetyczny deser - robione lody z owocami. Wychodzi taniej i dużo smaczniej niż kupowane.

  • 12 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na lody:
    2 szklanki mleka
    1, 5 v 2 szklanki cukru
    200g śmietany lepiej 18%
    zielony melon
    Do dekoracji na 1 porcję:
    ok. 15 truskawek i pół brzoskwini
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Czerwone wianuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwone wianuszki 1. Z dwóch szklanek mleka i półtorej do dwóch szklanek cukru, robimy mleko zagęszczone domowym sposobem. A więc w dość wysokim garnku gotujemy je na wolnym ogniu około godziny, często mieszając, a tym samym pilnując żeby się nie przypaliło i gęstniało - a jeśli ucieka z garnka - przerwać gotowanie. Po skończeniu gotowania, rozmieszane odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.
    Po 3/4 godzinach ubić śmietanę w większej misce. Umyć, obrać, posiekać na kawałeczki i zblendować melon - a powstały koktajl dodać do śmietany. Z garnka dolać też do nich schłodzone mleko zagęszczone i delikatnie, choć energicznie wymieszać łyżką.
    Tak powstałą miksturę przelewamy do większej szklanej miski i wstawiamy do zamrażarki na ok. 8 godzin. (Zrobione rano, będą gotowe do dekoracji wieczorem; zrobione wieczorem będą gotowe do dekoracji rano.)

    Na talerzykach przygotowujemy dekoracyjne wianuszki z truskawek oraz brzoskwini. Na jedną porcję: układamy plastry z połówki brzoskwini wokół ronda talerzyka oraz przekrojone na pół truskawki, na plastrach brzoskwini. Z zamrażarki wyjmujemy lody, które ostrożnie nabieramy małą chochelką i umieszczamy w wianuszku z owoców. Tak ze 3 gałki. Resztę lodów chowamy z powrotem do zamrażarki i wykorzystujemy do następnych deserów - przez około 2 tygodnie czasu jaki przetrwały w zamrażarce - smak ich się nie zmienił. Smacznego!

Porady

Lepiej korzystać ze śmietany 18%, ponieważ z 30% lody wychodzą zbyt tłuste. Lodów powstaje duża miska( ok 2 L. Lepiej mrozić w szklanej. Zamiast zblendowanego melona można dodać soku wyciśniętego z pomarańczy lub dwóch cytryn, ewentualnie jabłek czy czerwonych porzeczek; jak również kilka kropli olejku np. śmietankowego, czy migdałowego. Truskawki do wianuszka dekoracyjnego wybrać duże.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować