Lody Śmietankowo - Bananowe

4.49 (186 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne lody, które zagoszczą u mnie na stałe :) Są kremowe, smakują jak te ze sklepu i tak nie wiele do ich przygotowania potrzeba. Próbowałam robić już różne lody, ale żadne nam nie smakowały albo konsystencja nam nie odpowiadała dlatego nie ma ich na blogu.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany już w kropki ( o wadze około 400 gr )
    200 ml śmietanki 30 %
    2-3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru waniliowego (nie konieczne)
    2 łyżeczki cukru cytrynowego (nie konieczne)
    ewentualnie 2-3 łyżki cukru pudru
    do dekoracji drobne owoce np. borówki
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Lody śmietankowe Krem

Lody śmietankowo - bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Szykujemy sobie wysokie naczynie w którym będziemy miksować nasze lody na początku oraz przez pierwsze 3 h mrożenia ich.
    2. Banany obieramy i kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dolewamy śmietankę i blendujemy na całkowita papkę. W tym momencie próbujemy i jeśli lubimy i chcemy aby nasze lody jeszcze lepiej smakowały dodajemy oba cukry (wanil. i cytrynowy), natomiast jeśli banany nie były zbyt słodkie to dodajemy jeszcze cukier puder. Miksujemy wszystko i chowamy do zamrażarki na 1 h.
    3. Po tej 1 h wyjmujemy lody, miksujemy krótko i znów chowamy na 1 h, postępujemy tak razem trzy razy. Czyli co jedną godzinę wyjmujemy lody i je miksujemy.
    Po ostatnim miksowaniu, przekładamy lody do pudełka w którym będą się już mrozić do końca.

Porady

Ps. aby lody łatwo dało się nałożyć, wyjmujemy je z zamrażarki i odczekujemy z 3-4 minutki :) Jeśli wasze banany są bardzo słodkie, cukru możecie nie dodawać w ogóle :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować