Papryka w łagodnej marynacie

3 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Już ostatnie papryki z naszej małej uprawy wkładam do słoiczków. Te są takie ani zielone, ani czerwone, ale bardzo smaczne. Najważniejsze, że bez chemii. Najlepiej jak przetwory robimy z owoców, warzyw pochodzących z dobrych upraw.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • papryka ( dowolna ilość)

    2 litry wody
    2 szklanki octu
    2 szklanki cukru
    2 łyżki soli do przetworów
    czosnek
    małe cebule
    gorczyca
    liście laurowe
    ziele angielskie
    pieprz czarny w ziarnach
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Papryka marynowana

Papryka w łagodnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z octem, cukrem i solą.
    Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić na ćwiartki.
    Paprykę umyć i kolejno ustawić pionowo i ścinać boki. Powstaną ładne kawałki, a my pozbędziemy się gniazd nasiennych.
    Można też po prostu przeciąć w poprzek, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
    Do wyparzonych słoików wsypywać po łyżeczce gorczycy i wkładać po ząbku czosnku, ćwiartce cebuli, po kilka ziaren pieprzu czarnego, po kulce ziela angielskiego, po listku laurowym i na sztorc układać kawałki papryki. Zalać zalewą. Zakręcić wieczka, oczywiście wcześniej wyparzone.
    Słoiki wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Nalać wody prawie pod wieczka. Pasteryzować 15 min od zagotowania się wody. Pozostawić żeby całkowicie wystygły.
    Można zapakować do spiżarni.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować