Już ostatnie papryki z naszej małej uprawy wkładam do słoiczków. Te są takie ani zielone, ani czerwone, ale bardzo smaczne. Najważniejsze, że bez chemii. Najlepiej jak przetwory robimy z owoców, warzyw pochodzących z dobrych upraw.
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
papryka ( dowolna ilość)
2 litry wody
2 szklanki octu
2 szklanki cukru
2 łyżki soli do przetworów
czosnek
małe cebule
gorczyca
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz czarny w ziarnach
Papryka w łagodnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować z octem, cukrem i solą.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić na ćwiartki.
Paprykę umyć i kolejno ustawić pionowo i ścinać boki. Powstaną ładne kawałki, a my pozbędziemy się gniazd nasiennych.
Można też po prostu przeciąć w poprzek, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
Do wyparzonych słoików wsypywać po łyżeczce gorczycy i wkładać po ząbku czosnku, ćwiartce cebuli, po kilka ziaren pieprzu czarnego, po kulce ziela angielskiego, po listku laurowym i na sztorc układać kawałki papryki. Zalać zalewą. Zakręcić wieczka, oczywiście wcześniej wyparzone.
Słoiki wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Nalać wody prawie pod wieczka. Pasteryzować 15 min od zagotowania się wody. Pozostawić żeby całkowicie wystygły.
Można zapakować do spiżarni.
Smacznego.
Komentarze