Gulasz wieprzowy z plackami ziemniaczanymi

5 (162 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Placki ziemniaczane u nas w domu wszyscy uwielbiają.Nie robię je za często ale tym razem domownicy zażyczyli sobie z gulaszem.To idealne połączenie smaków:)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Na placki:
    1 kg ziemniaków
    2 cebule
    2 jajka
    2 ząbki czosnku
    kilka łyżek mąki pszennej(6-8)
    sól,pieprz
    majeranek suszony
    olej rzepakowy do smażenia
    Na gulasz:
    700gram schabu wieprzowego
    1 cebula
    liść laurowy 2 szt.
    ziele angielskie 4 kulki
    olej do podsmażenia mięsa
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    szczypta ostrej mielonej papryki
    sól,pieprz
    2 łyżki mąki pszennej
    2,5 szkl.wody
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Gulasz wieprzowy z plackami ziemniaczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki:
    Ziemniaki obieramy,myjemy i ścieramy na tarce lub w melakserze.Cebulę z czosnkiem tez ścieramy lub mielimy w melakserze.Do utartych ziemniaków dodajemy jajka,mąkę,przyprawy,mieszamy i smażymy placki na oleju.
    Gulasz:
    Mięso kroimy w kostkę,cebulkę w piórka i przesmażamy wszystko razem.Gdy się zarumieni podlewamy dwoma szklankami wody,dajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy do miękkości mięsa.Mąkę rozrabiamy z przecierem,wodą(pół szklanki) i wlewamy na gotujący się gulasz.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i paprykami w proszku.
    Podajemy gorące placki,polane gorącym gulaszem.Smacznego:)

Porady

Najpierw robimy gulasz by potem gorące placki polać gorącym gulaszem(który zawsze możemy podgrzać)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować