Piegowata pasta jajeczna z papryką, porem i wędzonym pasztetem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Świetny i smaczny pomysł na smarowidło do chleba. Oryginalna pasta jajeczna z czerwoną papryką, porem i wędzonym pasztetem, a do tego ciekawy dodatek - piegi z maku. Pasta charakternie doprawiona, z przyjemnym orientalnym aromatem.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
    1 nieduża czerwona papryka (160 g)
    200 g pora
    200 g pasztetu wieprzowego wędzonego (smarowny)
    2 łyżki posiekanej bazylii
    2 łyżeczki chrzanu konserwowego ze słoika
    3 łyżeczki suchego maku niebieskiego
    3 łyżeczki masła
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżeczka oregano suszonego
    1 łyżeczka curry w proszku
    ½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
    1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1/3 łyżeczki mielonego imbiru
    szczypta mielonego cynamonu
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piegowata pasta jajeczna z papryką, porem i wędzonym pasztetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piegowata pasta jajeczna z papryką, porem i wędzonym pasztetem 1. W garnku rozpuścić masło, dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, posiekanego pora i liście laurowe, wsypać mak, tymianek, oregano, curry, owoce kolendry, gałkę muszkatołową, imbir i cynamon. Składniki smażyć ok. 10 min, często mieszając, po czym wystudzić i usunąć liście laurowe.
  • Piegowata pasta jajeczna z papryką, porem i wędzonym pasztetem 2. Obrane ze skorupek jajka pokroić w małą kostkę i wymieszać z przygotowanymi wcześniej smażonymi składnikami. Dodać pasztet, chrzan oraz bazylię i całość dokładnie wymieszać. Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować