Koreczki śledziowe nadziane suszoną śliwką w aromatycznej, korzennej zalewie. Świetna przystawka na spotkania okolicznościowe, a także niebanalna propozycja na świąteczny stół. Polecam!
Składniki:
800 g filetów śledziowych - 24 małe sztuki (wymoczone)
250 g suszonych śliwek bez pestek
Zalewa:
1 i ½ szklanki wody
1 szklanka oleju słonecznikowego
½ szklanki octu 10%
3 małe białe cebule (łącznie 150 g)
2 średnie marchewki (łącznie 150 g)
1 łyżka miodu
1 liść laurowy
3 kulki suszonych jagód jałowca
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki cynamonu mielonego
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
szczypta soli do smaku
Śledzie z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i marchewkę obrać. Cebulę przekroić na pół i pokroić w piórka. Marchewkę pokroić w talarki. Warzywa oraz pozostałe składniki przeznaczone na zalewę gotować 10 min, po czym wystudzić.
2.Śliwki zalać wrzątkiem, po kilku minutach dokładnie osączyć i wystudzić. Każdym filetem śledziowym owinąć 2 – 4 śliwki i dokładnie spiąć za pomocą wykałaczek.
3.W dużym słoiku lub zamykanym naczyniu na dnie ułożyć połowę warzyw z zalewy. Następnie włożyć przygotowane koreczki.
4.Całość zalać zalewą, wykładając na wierzch pozostałe cebulę oraz marchewkę. Słoik zakręcić/naczynie zamknąć i włożyć do lodówki. Podawać co najmniej po 1 – 2 dniach przechowywania.
Komentarze