Ciekawa forma sałatki ziemniaczanej z sosem z tartych buraczków, żółtego sera i oliwy. Ziemniaki gotowane są z przyprawami, co sprawia, że same w sobie są aromatyczne, a sos uzupełnia kompozycję smakową potrawy.
Składniki:
Ziemniaki:
1,1 kg młodych, niedużych ziemniaków
4 owoce jałowca
1 duży liść laurowy
1 łyżeczka całych owoców kolendry
sól do smaku (ok. 1/2 łyżeczki)
Sos:
300 g tartych buraków konserwowych ze słoika, najlepiej domowej roboty
100 g żółtego sera
1/2 szklanki oliwy
2 - 4 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka kminku mielonego
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Sałatka z młodych ziemniaków w sosie buraczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki oskrobać, włożyć do garnka, dodać przyprawy, całość zalać wodą. Gotować do miękkości (ok. 15 min). Ziemniaki odcedzić i wystudzić.
2.Do miski przełożyć starty na małych oczkach tarki jarzynowej ser, posiekany czosnek, kminek, wlać sok z cytryny. Wymieszać. Następnie, miksując lub ucierając, powoli wlać oliwę.
3.Na końcu dołożyć buraczki i wymieszać. Sos doprawić do smaku.
Na półmisku lub w salaterce ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, wierzch przekryć sosem. Całość obficie posypać natką pietruszki.
Komentarze