Purpurowy chłodnik z serkiem wiejskim

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Chłodnik w kolorze purpury, przygotowany z warzyw z dodatkiem jabłka. Zupa na zimno na bazie delikatnego w smaku serka wiejskiego. Pyszny i zdrowy posiłek, w sam raz na upalne dni.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 475 g obranych, upieczonych młodych czerwonych buraków (ewentualnie gotowane warzywa)
    1 większe kwaśne jabłko (160 g)
    2 nieduże zielone papryki szpiczaste (łącznie 150 g)
    150 g rzodkiewek
    120 g oczyszczonej cebuli dymki
    2 łodygi selera naciowego (łącznie 110 g)
    1 nieduży ogórek sałatkowy (100 g)
    100 g wyłuskanego młodego groszku
    2 łyżki posiekanej bazylii
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki oliwy lub oleju
    500 g ziarnistego serka wiejskiego
    400 g kefiru lub maślanki
    1 i ½ - 2 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    2 liście laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    3 suszone jagody jałowca
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    prażone orzechy ziemne do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Purpurowy chłodnik z serkiem wiejskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Purpurowy chłodnik z serkiem wiejskim 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę papryki, pokrojone na ćwiartki rzodkiewki, posiekaną dymkę, drobno pokrojony seler naciowy, pokrojony na ćwierćplastry ogórek oraz groszek, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie i rozgniecione jagody jałowca, wlać sos sojowy. Składniki dusić 5 min, mieszając. Następnie wlać bulion, całość doprowadzić do wrzenia, gotować 5 min, po czym wystudzić.
  • Purpurowy chłodnik z serkiem wiejskim 2. Serek wiejski połączyć z kefirem/maślanką. Dodać pokrojone w kostkę buraki, pozbawione gniazd nasiennych i także pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekane zioła. Dołożyć gotowane składniki wraz z płynem i wymieszać. Potrawę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Każdą porcję zupy posypać prażonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować