Chłodnik w kolorze purpury, przygotowany z warzyw z dodatkiem jabłka. Zupa na zimno na bazie delikatnego w smaku serka wiejskiego. Pyszny i zdrowy posiłek, w sam raz na upalne dni.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
475 g obranych, upieczonych młodych czerwonych buraków (ewentualnie gotowane warzywa)
1 większe kwaśne jabłko (160 g)
2 nieduże zielone papryki szpiczaste (łącznie 150 g)
150 g rzodkiewek
120 g oczyszczonej cebuli dymki
2 łodygi selera naciowego (łącznie 110 g)
1 nieduży ogórek sałatkowy (100 g)
100 g wyłuskanego młodego groszku
2 łyżki posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy lub oleju
500 g ziarnistego serka wiejskiego
400 g kefiru lub maślanki
1 i ½ - 2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
3 suszone jagody jałowca
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
prażone orzechy ziemne do podania
Purpurowy chłodnik z serkiem wiejskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę papryki, pokrojone na ćwiartki rzodkiewki, posiekaną dymkę, drobno pokrojony seler naciowy, pokrojony na ćwierćplastry ogórek oraz groszek, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie i rozgniecione jagody jałowca, wlać sos sojowy. Składniki dusić 5 min, mieszając. Następnie wlać bulion, całość doprowadzić do wrzenia, gotować 5 min, po czym wystudzić.
2.Serek wiejski połączyć z kefirem/maślanką. Dodać pokrojone w kostkę buraki, pozbawione gniazd nasiennych i także pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekane zioła. Dołożyć gotowane składniki wraz z płynem i wymieszać. Potrawę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Każdą porcję zupy posypać prażonymi orzechami.
Komentarze