Zakwas na żurek

5 (189 ocen)

  • 144 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Taki domowej roboty zakwas jest bardzo prostą sprawą, a Wy sami możecie regulować czas jego przygotowania, w zależności od tego, jak kwaśny żur lubicie. 3 dni to minimum, pamiętajmy jednak, żeby nie przedobrzyć i sprawdzać na bieżąco – pleśń nie jest tu pożądanym dodatkiem. Ja używam zakwas 5-6 dniowy. Gorąco zachęcam Was do nastawienia własnego. Wielkanocny żurek z jego dodatkiem będzie niepowtarzalny.

  • 144 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    ciepła przegotowana woda – 1 litr
    mąka żytnia razowa (typ 2000) – 1 szkl.
    chleb razowy – 1 kromka
    czosnek – 4 ząbki
    liść laurowy – 4 szt.
    ziele angielskie – 4 szt.
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chleb Chleb razowy

Zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakwas 1. Do czystego słoika wsypujemy mąkę i zalewamy wodą. Obrane ząbki czosnku miażdżymy nożem i wrzucamy do słoika razem z listami laurowymi i zielem angielskim. Na koniec dodajemy pajdkę chleba i dokładnie mieszamy zawartość słoja. Nakrywamy go gazą (lub tetrową pieluchą) i odstawiamy w ciepłe miejsce. Codziennie mieszamy trzonkiem drewnianej chochli, po 3 dniach sprawdzamy zapach i smak. Zakwas powinien być kwaśny – jak bardzo? To już zależy od Was (pamiętajmy, że stojąc zbyt długo, zacznie pleśnieć). U mnie po 5-6 dniach ląduje w lodówce, gotowy do użycia. Można go przechowywać w ten sposób do 2 tygodni.

    Smacznego!

Porady

Potrzebujemy: słoik, gazę, gumkę-recepturkę, drewnianą łyżkę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować