Piernik - najlepszy i bardzo mięciutki

4.5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ten piernik jest najlepszym piernikiem jeśli chodzi o pierniki miękkie. Można go przełożyć masą, masą z powidłem, samym kremem lub po prostu nie przekładać i polać ulubioną polewą. Robi się go bardzo szybko, wszystko miksuje i wylewa na jedną blaszkę. Idealny na różne okazje. Jest to mój ulubiony piernik i mojej rodziny, długo zachowuje świeżość o ile nie zostanie wcześniej zjedzony.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24x24 cm:
    350 g mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki miodu
    1 szklanka oleju
    7 jajek (wiejskie)
    1 opakowanie drożdży świeżych
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 opakowania przyprawy do piernika

    Krem budyniowo - ajerkoniakowy:
    250 ml mleka
    1 budyń waniliowy duży
    1/2 szklanki cukru
    200 g masła lub margaryny
    szklanka likieru ajerkoniak + kieliszek

    Dodatkowo:
    słoiczek powidła śliwkowego 330 ml
    galaretka malinowa
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Piernik - najlepszy i bardzo mięciutki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy od miksera wbić jajka, dodać cukier, miód, olej, mąkę, pokruszone świeże drożdże, sodę oraz przyprawy do piernika, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec ciasto w 180 stopniach przez ok.50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 placki.
  • 2. Likier ajerkoniakowy zagotować z cukrem i odrobiną mleka, resztę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, wlać na gotujące mleko z likierem i ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch porcjami dodawać zimny budyń adwokatowy, dla polepszenia smaku można dodać kieliszek likieru.
  • 3. Powidło podgrzać do gotującego wsypać galaretkę malinową, ściągnąć z ognia i energicznie wymieszać aż galaretka się rozpuści.
  • 4. Zimne blaty piernikowe przełożyć powidłem i masą ajerkoniakową. Wierzch i boki udekorować resztą masy. Dowolnie udekorować.

Porady

Ciasto można podzielić na 4 części. Można przełożyć swoją ulubioną masą lub samym powidłem. Taki piernik zachowa świeżość nawet do tygodnia o ile nie zostanie zjedzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować