Kuchnia libańska

Kuchnia libańska nie należy do najpopularniejszych na świecie, ale na pewno warto poświęcić jej uwagę i dowiedzieć się jakie tradycje kulinarne panują w Libanie. Jaką historię ma kuchnia libańska? Jakie dania i dodatki są jej podstawą?

Liczba przepisów: 10

5 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Libański sos czosnkowy

Kuchnia libańska: charakterystyka

Kuchnia libańska należy do kuchni bliskowschodnich. Przeważają w niej warzywa, zioła i sosy, a wśród mięs królują jagnięcina i baranina. W kuchni libańskiej wyczuwalne są wpływy francuskie i felicjańskie. Ze względu na ciepły klimat w Libanie, tamtejsza kuchnia bogata jest w owoce, takie jak: granaty, pomarańcze i banany. Libańska kuchnia obfituje w przystawki zimne oraz ciepłe. W restauracjach podaje się ich jednoczasowo nawet kilkanaście. Do nich serwowane są chlebki typu pita lub tortille. Libańczycy uwielbiają hummus, a ten robiony przez nich uznawany jest za jeden z najlepszych na świecie. Mieszkańcy Libanu chętnie piją herbatę. Przygotowują ją przeważnie z dodatkiem mięty, kardamonu oraz cynamonu. Pośród napojów alkoholowych najpopularniejszy jest arak, w którym wyraźnie wyczuwalny jest aromat anyżu. Oprócz Libanu pije się go również w Izraelu, Palestynie czy Syrii.

Tradycyjne dania kuchni libańskiej

Kuchnia libańska posiada własne tradycje, zwyczaje i charakterystyczne dania. Typowy dla niej jest obiad składający się z trzech posiłków: zupy, sałatki oraz dania głównego. Przepisy kuchni libańskiej oparte są na warzywach, ryżu i aromatycznych przyprawach. Warte spróbowania bez wątpienia są libańska sałatka tabuli
czy Tabbouleh z komosą ryżową
, czyli libańskie wersje sałatek z warzywami, kaszą oraz przyprawami. Inne typowo libańskie danie to Masbahet el darvish
, czyli rodzaj zapiekanki z ziemniakami, cukinią, mięsem mielonym i pomidorami. Choć w Libanie ryby nie są tak powszechne jak w krajach skandynawskich, to jednak kuchnia libańska przepisy opiera również na nich. Warta uwagi jest dorada po libańsku w ziołowej marynacie z dodatkiem papryki. Jednym z tradycyjnych libańskich dań jest kibbeh nayi, czyli tatar z jagnięciny. Podawany jest on nieco inaczej niż tatar znany w Polsce - dodatkami do niego są kasza bulgur, orzeszki pini, sos czosnkowy oraz pita. W Libanie powszechnie spożywane są falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy.

Przyprawy i dodatki kuchni libańskiej

Przepisy kulinarne kuchnia libańska opiera na bogactwie aromatycznych przypraw, nadających potrawom oryginalny smak. W Libanie istnieje siedem podstawowych przypraw, zwanych Baharat. To mieszanka używana do przyprawiania mięs, ryb czy past. W jej skład wchodzą: czarny pieprz, gałka muszkatołowa, goździki, ziela angielskie, cynamon, imbir oraz kolendra. Wśród dodatków w Libanie zdecydowanie najpopularniejsze są pasty, a najbardziej znana z nich to oczywiście hummus. Istnieje wiele wariacji na jego temat, np. pasta z ciecierzycy z koperkiem. Inną znaną w Libanie pastą jest ghanoush przyrządzany z opalonego bakłażana, oliwy, pasty sezamowej, cebuli, soku z cytryny, mięty i kminu rzymskiego. Kuchnia libańska przyprawy traktuje jako integralne składniki dań i nigdy ich nie unika. Dzięki temu libańskie mięsa, pasty i sałatki są wyraziste i aromatyczne.

Kuchnia libańska: desery

Libańska kuchnia to nie tylko hummus, sałatki i pita, ale również smaczne słodkości. Najpopularniejszym deserem w Libanie jest baklawa, czyi zapiekane ciasto filo z posiekanymi orzechami włoskimi z miodem lub cukrem, ułożonymi warstwowo. Libańczycy uwielbiają orzechy w różnej postaci. Można zjeść tam np. pyszne daktyle w czekoladzie. Jednym z tradycyjnych libańskich deserów jest Meghli. To pudding ryżowy z cynamonem, kminkiem i orzechami, serwowany na przyjęciach z okazji narodzenia dziecka oraz w  Święta Bożego Narodzenia. Na uwagę zasługuje również Sfouf, czyli charakterystyczne żółte ciasto przygotowane bez dodatku masła ani jajek. W jego skład wchodzą: smolina, kurkuma, olej i mleko, a często również woda różana i orzeszki do oprószenia. Libańskie desery różnią się od naszych, dlatego podczas wizyty w tym kraju zdecydowanie wymagają spróbowania.

To może cię zainteresować