Łazanki a’la bigos

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepyszne danie jednogarnkowe. Idealne na wszystkie uroczystości rodzinne. Szybkie, syte i wspaniałe. Polecam

  • 50 min

Składniki:

  • 500 gr makaronu łazanki
    500 gr mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 litrowy słoik kiszonej kapusty
    1 słoiczek przecieru pomidorowego
    1 kostka (100gr) sera topionego, np. Goudy
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    Sól, pieprz, wegeta do smaku
    Olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Łazanki a’la bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać z łupin i posiekać w drobną kostkę. 2 łyżki oleju rozgrzać w dużym garnku i zeszklić w nim cebulkę i czosnek. Dodać mielone mięso i smażyć ok. 10 minut często mieszając. Kiszoną kapustę pokroić na drobno. Dodać do mięsa i dusić na małym ogniu ok. 7 minut. Do masy dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać i dusić ok. 3 minut.
  • 2. W drugim garnku ugotować makaron al dente w osolonym wrzątku z 1 łyżką oleju. Odcedzić. Makaron dodać do drugiego garnka z mięsem i kapustą i dokładnie wymieszać. Dodać kostkę sera topionego i dokładnie wymieszać, aż się ser rozpuści. Całość przyprawić solą, pieprzem i wegetą. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy składniki przegryzą.

Porady

Składniki podane na 3-5 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować