Łazanki a’la bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać z łupin i posiekać w drobną kostkę. 2 łyżki oleju rozgrzać w dużym garnku i zeszklić w nim cebulkę i czosnek. Dodać mielone mięso i smażyć ok. 10 minut często mieszając. Kiszoną kapustę pokroić na drobno. Dodać do mięsa i dusić na małym ogniu ok. 7 minut. Do masy dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać i dusić ok. 3 minut.
2.W drugim garnku ugotować makaron al dente w osolonym wrzątku z 1 łyżką oleju. Odcedzić. Makaron dodać do drugiego garnka z mięsem i kapustą i dokładnie wymieszać. Dodać kostkę sera topionego i dokładnie wymieszać, aż się ser rozpuści. Całość przyprawić solą, pieprzem i wegetą. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy składniki przegryzą.
Komentarze