Syrop lawendowy

4.87 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Syrop ze świeżych kwiatów lawendy - zachwyca smakiem, aromatem i pięknym kolorem. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Można go dodawać do ciast i deserów, a także do napojów chłodzących, drinków, kawy, herbaty.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2/3 szklanki świeżych kwiatów lawendy (oberwanych z łodyżek)
    500 ml wody
    500 g cukru
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

4.87 (161 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy Dodatki

Syrop lawendowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy z cukrem, wsypujemy kwiaty lawendy, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odstawiamy na 8-10 godzin. Przecedzamy najpierw przez sitko, a następnie przez gazę. Zagotowujemy ponownie i przelewamy do wyparzonych buteleczek lub słoiczków. Zakręcamy.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymałam 700 ml syropu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lawenda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować