Rosół z udek drobiowych z lanymi kluseczkami

4 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam domowe zupy, robiłam rosół na różne sposoby teraz podam wam przepis na rosół z dzieciństwa z lanymi kluseczkami, idealnie nas nasyci i rozgrzeje w jesienno zimowe dni. Najlepiej do rosołu użyć mięsa ze sprawdzonego źródła, ja mam swoje.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rosół:
    2 udka z kurczaka lub ćwiartki wiejskie
    2 duże marchewki
    duża pietruszka korzeń
    1/2 średniego selera
    1/2 pora dużego
    kawałek kapusty włoskiej
    1/2 główki czosnku
    natka pietruszki
    2 małe cebule
    sól himalajska
    pieprz kolorowy

    Lane kluseczki:
    4 łyżki mąki pszennej
    2 duże jajka
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Rosół z udek drobiowych z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Garnek z mięsem zalać 3 litrami zimnej wody i postawić na małym ogniu, jak wyjdą szumowiny zebrać. Marchewkę, pietruszkę, selera oraz cebulę obrać, marchewkę pokroić z pietruszką i selerem na mniejsze części a cebulę opalić na palniku lub patelni suchej. Dodać do rosołu, do zupy dodać również pół główki czosnku. Rosół gotować na bardzo małym ogniu ma tylko ,,pyrkać,, wtedy wyjdzie klarowny.
  • 2. Jajka wbić do miski i energicznie roztrzepać dodać mąkę z solą i wymieszać na gładkie i jednolite ciasto konsystencji śmietany.W garnku zagotować wodę i osolić na gotującą wlewać lejkiem ciasto i gotować na wolnym ogniu ok 2-3 minuty. Kluseczki przecedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Podajemy zalane mocno gorącym rosołem i ozdobione pokrojoną marchewką w kosteczkę i posiekaną natką pietruszki.

Porady

Rosół można tak że przygotować z kupnych udek z kurczaka ja miałam ze swojskiego kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować