REKLAMA
Kwaśnica, to bez wątpienia jedna z najbardziej znanych potraw Podhala. Najbardziej znana i powszechna, jest właśnie w tym rejonie Polski, ale przygotowuje się ją także w pozostałych częściach naszego kraju. Sposobów na przyrządzenie kwaśnicy, jest kilka, a każdy z nich gwarantuje niezapomniane smakowe doznania.
Ta kapusta kiszona gotowana jest przepyszna czy będziemy ją jedli z ziemniakami czy z chlebkiem, bardzo szybka w przygotowaniu z kilku podstawowych składników mięso, kapusta i suszone grzyby a reszta do ziele i liść tyle nam potrzeba aby ugotować tą pyszną sytą i rozgrzewającą kapustę po góralsku. Będąc w górach zawsze jadam tą kapustę postanowiłam odtworzyć ją osobiście, udało się smakują obłędnie tak samo.
To nic innego jak góralski kapuśniak, tradycyjne danie kuchni polskiej góralskiej. Z górami mam mało wspólnego, ale kwaśnica to zdecydowanie moje smaki. Idealna zupa w okresie jesienno – zimowym. Zupa gotowana jest na wywarze z żeberek surowych i wędzonych, oczywiście główny składnik to kapusta kiszona, spożywana zwykle jest z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica powinna być bardzo kwaśna. Zupa sama w sobie jest syta, smaczna i rozgrzewająca. Kapusta kiszona o tej porze roku to prawdziwa skarbnica zdrowia. Samo przygotowanie takiej zupy nie jest trudne, wystarczy dokładać po kolei wszystkie składniki, pilnując czasu gotowania, a jak postoi, smaki na drugi dzień dobrze się przegryzą to jest dopiero smaczek…
Danie sycące jednogarnkowe, pyszne :D
Zupa z południa w centralnej Polsce
Pyszna kwaśnica nieco może nam przypominać kapuśniak pochodzi z regionu Małopolski. Gotuje się ją tutaj na różne sposoby, zawsze jednak jej podstawowym składnikiem pozostaje kapusta kiszona oraz baranina, ja użyłam schabu i żeberek. Przepis znalazłam w zeszycie po babci :)
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Ponadto kasza to doskonałe źródło węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika. Warto dodać ją do naszej diety.
Kiedy mowa o kuchni góralskiej, nie sposób nie wspomnieć o kwaśnicy. Prawdziwa kwaśnica góralska, jest zupą na bazie mięsa oraz kapusty. Jest to idealne danie dla koneserów, jak sama nazwa wskazuje, bardzo kwaśnych dań. Największym sekretem przyrządzania tej potrawy jest odpowiednie uduszenie kapusty, aby cała zupa przesiąkła jej kwaśnym smakiem oraz bogatym aromatem. Warto jednak wiedzieć, że nie tylko rodowici górale są świetni w przyrządzaniu kwaśnicy. Bez większych problemów przygotujesz ją na własną rękę.
Musisz pamiętać jedynie o najważniejszej kwestii: kwaśnica musi być, kwaśna. Bardzo kwaśna i odpowiednio doprawiona. Użycie odpowiedniej kapusty i przypraw, to bez wątpienia klucz do sukcesu w przyrządzaniu tej wspaniałej zupy.
Wiele osób zastanawia się nad różnicami pomiędzy kwaśnicą a kapuśniakiem. Te są dostrzegalne na pierwszy rzut oka, bowiem kapuśniak może być przyrządzony z dodatkiem wielu rodzajów warzyw, zaś kwaśnica powinna zawierać jedynie kapustę oraz ziemniaki. Istotna jest w jej przypadku także obecność mięsa. Najbardziej klasycznym sposobem jej przyrządzenia jest kwaśnica na żeberkach, jeden z najpopularniejszych góralskich rarytasów. Trzeba odnotować, że kwaśnica jest również o wiele bardziej kwaśna niż kapuśniak.
Wprawione podniebienie z pewnością łatwo dostrzeże różnice w tych zupach. Można śmiało uznać, że pewnego rodzaju lakoniczność związana z niewielką ilością składników wyróżnia kwaśnicę na tle innych zup; góralskie gospodynie domowe bez wątpienia doceniają prostotę, lecz także potencjał drzemiący w przepisach na tę potrawę.
„Kwaśność” kwaśnicy opiera się na odpowiednio przygotowanej kapuście. Obecnie na rynku znaleźć można wiele rodzajów kapusty, która tylko na pierwszy rzut oka wydaje się kiszona. Jeśli nie masz możliwości, by na własną rękę przeprowadzić jej fermentacje, musisz być uważnie szukać, by znaleźć odpowiednio zakwaszoną, „prawdziwą” kapustę, która smakiem znacznie przewyższa większość gotowców możliwych do kupienia w supermarketach. Zupa kwaśnica jest pod tym względem bardzo kapryśna, ale wynagradza wszelkie starania doskonałym smakiem i aromatem.
Przyprawianie kwaśnicy, jest pewnym wyzwaniem, ale wprawna ręka bardzo szybko i skutecznie sobie z nim poradzi. Jak to bywa w przypadku kuchni zarówno góralskiej, jak i polskiej, do nadania kwaśnicy odpowiedniego smaku i aromatu używa się powszechnie dostępnych ziół. Wśród nich jest między innymi majeranek, czy liść laurowy. Pyszna kwaśnica zawiera również odpowiednią ilość kminku. Skoro mowa o przyprawach, to nie można zapomnieć o soli, pieprzu oraz czosnku. Wydaje się to niezwykle prostą mieszanką, ale w odpowiednich proporcjach, zapewnia niesamowite doznania smakowe.
Prawdziwa góralska kwaśnica jest nie tylko kwaśna, lecz także szczodrze doprawiona. Nie wahaj się, by nadać jej charakterystycznego, mocnego smaku. Dzięki temu każdy obecny przy stole będzie mógł się zachwycać doskonałymi doznaniami kulinarnymi, nawet jeśli nie jesteś rodowitym Podhalaninem.
Tak jak w przypadku konkretnego przepisu, tak jeśli chodzi o sposób podawania, nie ma żadnych reguł. W każdym góralskim domu robi się to inaczej. Najczęściej kwaśnicę podaje się w towarzystwie pysznego, zdrowego, domowego chleba na zakwasie, którego smak znakomicie komponuje się z „kwasem” bijącym z naszych misek. Wiele osób decyduje się jednak również na odpowiednie przyrządzenie ziemniaków, na przykład ze skwarkami. Powszechną praktyką, jest także przygotowywanie różnego rodzaju placków.
Równie często jednak je się kwaśnicę bez żadnych dodatków, gdyż sama w sobie jest bardzo sycąca i z powodzeniem zastąpi konwencjonalne główne danie.
Ostatnio skomentowane
Domowa woda smakowa arbuzowo - cytrynowa