REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Kwaśnica

Kwaśnica, to bez wątpienia jedna z najbardziej znanych potraw Podhala. Najbardziej znana i powszechna, jest właśnie w tym rejonie Polski, ale przygotowuje się ją także w pozostałych częściach naszego kraju. Sposobów na przyrządzenie kwaśnicy, jest kilka, a każdy z nich gwarantuje niezapomniane smakowe doznania.

liczba przepisów: 29
Dodane przez: AnetaJ 9T0A0305

Żeberka duszone w kapuście

Danie sycące jednogarnkowe, pyszne :D

kategoria: kwaśnica kapusta kiszona Dania główne opublikowany: 15.05.2020 | wyświetlono: 159 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: AngeliqueVonD 74705044_2510879468988503_5209284929019445248_o

Kwaśnica z żeberkiem po łódzku

Zupa z południa w centralnej Polsce

kategoria: Zupy kwaśnica kapusta kiszona opublikowany: 21.12.2019 | wyświetlono: 196 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

Co to jest kwaśnica?

Kiedy mowa o kuchni góralskiej, nie sposób nie wspomnieć o kwaśnicy. Prawdziwa kwaśnica góralska, jest zupą na bazie mięsa oraz kapusty. Jest to idealne danie dla koneserów, jak sama nazwa wskazuje, bardzo kwaśnych dań. Największym sekretem przyrządzania tej potrawy jest odpowiednie uduszenie kapusty, aby cała zupa przesiąkła jej kwaśnym smakiem oraz bogatym aromatem. Warto jednak wiedzieć, że nie tylko rodowici górale są świetni w przyrządzaniu kwaśnicy. Bez większych problemów przygotujesz ją na własną rękę.

Musisz pamiętać jedynie o najważniejszej kwestii: kwaśnica musi być, kwaśna. Bardzo kwaśna i odpowiednio doprawiona. Użycie odpowiedniej kapusty i przypraw, to bez wątpienia klucz do sukcesu w przyrządzaniu tej wspaniałej zupy.

Czym się różni kwaśnica od kapuśniaku?

Wiele osób zastanawia się nad różnicami pomiędzy kwaśnicą a kapuśniakiem. Te są dostrzegalne na pierwszy rzut oka, bowiem kapuśniak może być przyrządzony z dodatkiem wielu rodzajów warzyw, zaś kwaśnica powinna zawierać jedynie kapustę oraz ziemniaki. Istotna jest w jej przypadku także obecność mięsa. Najbardziej klasycznym sposobem jej przyrządzenia jest kwaśnica na żeberkach, jeden z najpopularniejszych góralskich rarytasów. Trzeba odnotować, że kwaśnica jest również o wiele bardziej kwaśna niż kapuśniak.

Wprawione podniebienie z pewnością łatwo dostrzeże różnice w tych zupach. Można śmiało uznać, że pewnego rodzaju lakoniczność związana z niewielką ilością składników wyróżnia kwaśnicę na tle innych zup; góralskie gospodynie domowe bez wątpienia doceniają prostotę, lecz także potencjał drzemiący w przepisach na tę potrawę.

Jak zakwasić kwaśnicę?

„Kwaśność” kwaśnicy opiera się na odpowiednio przygotowanej kapuście. Obecnie na rynku znaleźć można wiele rodzajów kapusty, która tylko na pierwszy rzut oka wydaje się kiszona. Jeśli nie masz możliwości, by na własną rękę przeprowadzić jej fermentacje, musisz być uważnie szukać, by znaleźć odpowiednio zakwaszoną, „prawdziwą” kapustę, która smakiem znacznie przewyższa większość gotowców możliwych do kupienia w supermarketach. Zupa kwaśnica jest pod tym względem bardzo kapryśna, ale wynagradza wszelkie starania doskonałym smakiem i aromatem.

Jakie zioła pasują do kwaśnicy?

Przyprawianie kwaśnicy, jest pewnym wyzwaniem, ale wprawna ręka bardzo szybko i skutecznie sobie z nim poradzi. Jak to bywa w przypadku kuchni zarówno góralskiej, jak i polskiej, do nadania kwaśnicy odpowiedniego smaku i aromatu używa się powszechnie dostępnych ziół. Wśród nich jest między innymi majeranek, czy liść laurowy. Pyszna kwaśnica zawiera również odpowiednią ilość kminku. Skoro mowa o przyprawach, to nie można zapomnieć o soli, pieprzu oraz czosnku. Wydaje się to niezwykle prostą mieszanką, ale w odpowiednich proporcjach, zapewnia niesamowite doznania smakowe.

Prawdziwa góralska kwaśnica jest nie tylko kwaśna, lecz także szczodrze doprawiona. Nie wahaj się, by nadać jej charakterystycznego, mocnego smaku. Dzięki temu każdy obecny przy stole będzie mógł się zachwycać doskonałymi doznaniami kulinarnymi, nawet jeśli nie jesteś rodowitym Podhalaninem.

Co podać do kwaśnicy?

Tak jak w przypadku konkretnego przepisu, tak jeśli chodzi o sposób podawania, nie ma żadnych reguł. W każdym góralskim domu robi się to inaczej. Najczęściej kwaśnicę podaje się w towarzystwie pysznego, zdrowego, domowego chleba na zakwasie, którego smak znakomicie komponuje się z „kwasem” bijącym z naszych misek. Wiele osób decyduje się jednak również na odpowiednie przyrządzenie ziemniaków, na przykład ze skwarkami. Powszechną praktyką, jest także przygotowywanie różnego rodzaju placków.
Równie często jednak je się kwaśnicę bez żadnych dodatków, gdyż sama w sobie jest bardzo sycąca i z powodzeniem zastąpi konwencjonalne główne danie.