Faworki Z Piekarnika

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ten przepis nie wymaga od nas tłuczenia wałkiem więc jest prostszy, ale i faworki wychodzą inne, są w smaku bardziej jak kruche ciasteczka. Nam i ten przepis smakował, ale co nie zmienia faktu że takich smażonych w oleju nic nie zastąpi ;)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 1 blaszkę od piekarnika:
    1 i 1/2 szkl mąki pszennej
    2 żółtka kl L
    3 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
    3 łyżki cukru
    50 g roztopionego masła
    1/3 łyżeczki sody
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier puder do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Faworki

Faworki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składni zagniatamy z sobą, tworząc lekko lepiące ciasto i chowamy je do lodówki na około 1 godzinę.
    2. Po tym czasie wałkujemy na cieniutkie placek i radełkiem wykrawamy faworki.

    Pieczemy je 180 stop przez około 8-10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować