Zapiekanka ziemniaczana z wkładką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapiekanka z ziemniaków doprawionych w orientalnym stylu, z niespodzianką w środku. Wkładka zapiekanki w wiosenno – letnim wydaniu – zeszklone na oliwie kwiaty mniszka, czosnek i groszek, wymieszane z jajkiem na twardo i świeżą zieleniną. Pychotka – polecam!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa ziemniaczana:
    1 kg gotowanych, gniecionych ziemniaków (np. pozostałe z obiadu)
    200 g śmietany 18%
    3 jajka
    1 łyżeczka kminku całego
    1 kopiasta łyżeczka curry w proszku
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, gałki muszkatołowej
    szczypta chilli w proszku
    sól do smaku

    Wkładka:
    1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
    ½ szklanki kwiatów mniszka lekarskiego
    2 – 3 ząbki czosnku
    po 1 kopiastej łyżce posiekanych świeżych ziół – lubczyku, szczypiorku
    5 jajek ugotowanych na twardo
    2 łyżki oliwy lub oleju
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku

    Dodatkowo:
    oliwa lub olej do natłuszczenia formy do zapiekania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana z wkładką 1. Przygotować wkładkę - w garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obrany i posiekany czosnek oraz kwiaty mniszka. Smażyć, aż czosnek będzie szklisty. Dodać osączony groszek i smażyć jeszcze 1 – 2 min, mieszając. Wystudzić.
  • Zapiekanka ziemniaczana z wkładką 2. Następnie dołożyć obrane ze skorupek i pokrojone w małą kostkę jajka, wsypać zieleninę i przyprawy do smaku – wymieszać.
  • Zapiekanka ziemniaczana z wkładką 3. Ziemniaki, śmietanę i jajka pognieść tłuczkiem na jednolitą masę. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.
  • Zapiekanka ziemniaczana z wkładką 4. Połowę masy przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania, wyrównując wierzch.
  • Zapiekanka ziemniaczana z wkładką 5. Równomiernie nałożyć przygotowaną wkładkę.
  • Zapiekanka ziemniaczana z wkładką 6. Całość przykryć pozostałą ilością masy ziemniaczanej, także wyrównując wierzch.
  • Zapiekanka ziemniaczana z wkładką 7. Zapiekać bez przykrycia 40 min (180 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Zapiekanka smakuje np. z kwaśną śmietaną lub ketchupem, a także podana bez dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować